A CÉG
TÖRTÉNETE
FALCON-1
FALCON-9
A cég logója
DRAGON
DRACO
FALCON
HEAVY
A cég története

A SpaceX, más néven Space Exploration Technologies Corporation egy amerikai székhelyű űrkutatási vállalat. Alapítója a dél-afrikai származású Elon Musk, akit korábbi sikeres vállalkozásai (Tesla Motors és Paypal) miatt sokan ismernek. Az amerikai állam azzal a reménnyel engedélyezte az űrkutatás magánszektorban való megindulását, hogy a cégek közötti verseny hatására az űrrepülés költsége csökkeni fog, köszönhetően a nagyobb tőkének és az új technológiák piacra lépésének. A SpaceX céljai közt szerepelnek az előbb leírtak mellett a Mars kolonizációjának lehetővé tétele, illetve a rakéták fokozatainak visszanyeréséhez és újbóli felhasználásához szükséges technológiák kifejlesztése.
A cég fohadiszállásának bejárata
Falcon-1

A SpaceX első rakétája, a Falcon 1 volt az első magántőkéből megvalósult folyékony-üzemanyagú rakéta, amely elérte a világűrt (2008. szeptember 28-án). A rakéta első fokozata többször felhasználható, és ejtőernyővel tér vissza az óceánba. Az első fokozatot rögzítik az indítóállványhoz, és az indítás előtt begyújtva elérik vele a teljes tolóerőt. Amennyiben a hajtómű működésével probléma merül fel, a hajtómű leállítható, és a tüzelőanyag automatikus leengedése után javítható.
Falcon-9

A Falcon-9 a cég eddigi legfejlettebb hordozórakétája. A kétfokozatú rakéta első indítását 2010. június 4-én hajtották végre (v1.0), a jelenlegi (v1.1) változat 2013. szeptember 29-én debütált. A hordozó a Falcon rakétacsalád tagja, a tervezett Falcon 5 helyett lépett szolgálatba, a már korábban kifejlesztett Falcon 1 részegységein alapul. A rakétacsalád egyedülálló tulajdonsága a tervezett újrafelhasználhatóság, ami az első fokozat esetében irányított ereszkedéssel és aktív fékezéssel, a rakétafokozat ismételt begyújtásával érnének el, a kilövésből megmaradó üzemanyag felhasználásával.
A Falcon-9 által végrehajtott sikeres landolás
Dragon

A Dragon részben újra felhasználható amerikai űrhajó, melyet a SpaceX fejlesztett ki a COTS program keretében. Az első tesztrepülését 2010. december 8-án hajtotta végre. Az űrhajó teher- és személyszállító változatban készül, utóbbi hét személyt lesz képes a Nemzetközi Űrállomásra szállítani. A teherszállító változat első kereskedelmi célú indítására 2012 októberében került sor, ennek során kapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz. A SpaceX egy 2006-ban a NASA-val kötött szerződés óta négy alkalommal juttatott sikerrel célba ellátmányt a Nemzetközi Űrállomásra.
Draco

A Draco hajtómű a SpaceX által kifejlesztett forradalmi szerkezet, amely 400 Newton tolóerő generálására képes egy Monomethilhidrazine és Dinitrogen-tetroxide keverékéből álló üzemanyaggal. A Dragon űrhajót összesen 18 ilyen Draco hajtómű mozgatja, amelyek közül 7 csak a tengelyeken való forgatásért felelős.
Falcon Heavy

A Falcon Heavy egy fejlesztés alatt álló, 3 Falcon 9 rakétából álló rendszer, a SpaceX nehéz rakétája. A rakéta mindkét fokozata folyékony oxigént és rakéta minőségű kerozint használ üzemanyagként. A rakéta több változata van tervezés alatt, 53 tonnányi terhet tud majd alacsony föld pályára állítani, vagy 12 tonnányi terhet geostacionárius pályára.
A Falcon Heavy
A Falcon 1, a Falcon 9, a Falcon 9 1.1 és a Falcon Heavy
A Falcon 1, a Falcon 9, a Falcon 9 1.1 és a Falcon Heavy
Készítette: Koós Tamás JYHV6C
Forrás: Wikipedia